Het dak eraf op uw party of trouwfeest

de beste muziek, feest !!! ... dj harder, harder, harder met die muziek

Wat op uw feest ?

Hier komt de kat op de koord. De nieuwe normen zijn voor evenementen die publiek toegankelijk zijn. Dat is een trouwfeest bijvoorbeeld niet. De politie of bevoegde ambtenaar mag bij een privefeest het geluidsniveau in de zaal niet controleren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het volume volledig mag opendraaien. Je kan veroordeeld worden voor de verstoring van de nachtrust, ook al heb je de geluidsnormen gerespecteerd.

djLeBart en het volume

Op een dansfeest heeft het weinig zin om de muziek op achtergrond niveau te zetten. Maar de gasten verdoven door ze plat te slagen met geluidsgolven die festival levels halen, is eveneens niet nodig. Tijdens het dansfeest gaat het volume de hoogte in, maar je wil niet doof thuis komen, aan de tafels rondom de dansvloer kan je de sfeer opsnuiven maar ook nog een woordje kunnen zeggen.

Het zwaartepunt van het geluid ligt op de dansvloer, zodra je uit het "stralingsbereik" van de luidsprekers gaat zal het volume drastisch zakken. Daarenboven proberen we, waar mogelijk, de luidsprekers boven de gasten te zetten om rechtstreekse geluidsdruk te vermijden. Het belangrijkste is natuurlijk de volumeknop zelf. Ik probeer het volume niet gedurig de hoogte in te draaien. Je oren raken gewend aan een volume en je hebt het gevoel dat je steeds hogere volumes kan verdragen.

Als dj sta ik veelal achter de luidsprekers waardoor ik niet altijd een correct beeld heb van het volume op de dansvloer. Ik zal van tijd tot tijd wel eens in de zaal lopen om polshoogte te nemen van het volume, maar als het op uw feest uit de hand zou lopen, kom me gerust een seintje geven, dan pas ik het volume aan.

Te luid ... gepiep, gesuis ... Gehoorschade

Het debat omtrent luide muziek en de gevolgen ervan laait weer op sinds de afscheidsbrief van Dietrich Hectors in de media is verschenen. Een aangrijpend relaas over gehoorschade en hoe dit zijn leven zo is gaan beheersen dat hij uit het leven stapte.

"Pijn is niet het enige, ik ben belast met een constante pieptoon en bromtoon die me overal achtervolgt. Iedereen heeft het wel eens voor dat men uit een te luide fuif/discotheek komt, en dat de oren tuten/piepen. Het is verschrikkelijk. Ik heb mijn leven eraan aangepast: naast mijn bed staat een PC, door wiens gezoem ik mijn tinnitus bijna niet meer hoor. Zo kan ik gelukkig nog goed slapen."

Dit is slechts een kort stukje, het volledige relaas is te lezen in de Standaard.

Tinnitus

Tinnitus is een fantoomgeluid ... het befaamde oorsuizen of een constante piep is je oren. Door gehoorbeschadiging passen de hersenen zich aan aan deze situatie door het interne volume de hoogte in te draaien en als het ware de beschadiging te compenseren. Daarnaast heb je nog hyperacusis, overgevoeligheid van de oren voor allerhande geluiden.

Er zijn meerdere oorzaken voor tinnitus en hyperacusis, maar de belangrijkste en meest voor de hand liggende is natuurlijk gehoorschade door de al dan niet langdurige blootstelling aan harde geluiden.